Apua, ötököitä!

Tiedote

19.10.2012

Lue Pihaparlamentin blogi, koskien tuholaisia asunnossa.

Kodin sisätiloissa piileskelevien tuholaisten hävittäminen on osakkaan vastuulla.

Ilmoita kuitenkin havainnoista jokatapauksessa isännöitsijälle, me neuvomme ja autamme tarvittaessa tuholaistorjujan tilaamisessa. Katso myös: http://www.tuhoelain.fi -lisätietojen osalta.

 

Apua, ötököitä!

Jauhokaapissa kuhisee jauhokoisia ja keittiössä juoksee sokerimuurahaisia. Ötökät ja jyrsijät ovat inhottavia kutsumattomia vieraita, mutta useimmista niistä pääsee eroon kotikonstein huolellisuudella ja yleisellä siisteydellä ja puhtaudella. Tuholaiset ovat onneksi harvoin vaaraksi terveydelle.

 

Kuka tuholaiset hävittää?

Kodin sisätiloissa piileskelevien tuholaisten hävittäminen on osakkaan vastuulla. Itse hävitettäviä ötököitä ovat muun muassa lomamatkalta mukaan tarttuneet verta imevät, ruskeat ja pahanhajuiset petiötökät eli seinäluteet sekä elintarviketuholaiset ja sokerimuurahaiset.

Jos sen sijaan hiiriarmeija on linnoittautunut talon rakenteisiin, pitää asukkaan tehdä ilmoitus isännöintiyritykseen. Isännöinti on tärkeässä roolissa, kun talon rakenteissa havaitaan tuholaisia. Isännöitsijä on asiantuntija, joka arvioi, onko jonkinlaisiin toimenpiteisiin tarpeen ryhtyä koko taloyhtiön osalta, ja ottaa kantaa siihen, kuka hoitaa mahdollisen tuholaisten hävittämisen. Yleensä tehtävään palkataan ammattimainen tuholaistorjuja.Vuokrasuhteessa tuholaisten hävittäminen huoneistosta kuuluu pääsääntöisesti vuokranantajan vastuulle, ellei vuokrasopimuksessa ole sovittu muuta. Vuokralainen huolehtii kuitenkin itse irtaimistostaan.

 

Yleisimmät kodin ötökkävieraat ja niiden hävittäminen

  • Sokerimuurahaiset: säilytä makeat elintarvikkeet kannellisissa purkeissa. Jos muurahaisia on poikkeuksellisen paljon, ilmoita asiasta isännöintiyritykselle.
  • Sokeritoukka: pidä keittiö ja kylpyhuone mahdollisimman kuivina. Vaaratonta sokeritoukkaa on harvoin syytä hävittää.
  • Tekstiilituholaiset: pese käytettyinä hankitut kalusteet ja vaatteet, käsittele ne torjunta-aineella tai pakasta vuorokaudeksi.
  • Seinäluteet: pese lomavaatteet 60 asteessa ja pidä koti puhtaana.
  • Kirput ja punkit: pidä lemmikkieläinten turkit puhtaana ja koti siistinä.

 

Lue koko Isännöintiliiton blogi: Apua, ötököitä!

Julkaistu 5., julkaissut